A sportfogadás nyereményének adózása

jan 5, 2019 | Alapismeretek, Tippküldés, Adózás, VIP csoportválasztás

Előfizetőinknél gyakran merül fel a kérdés, hogy a nyereményüket vajon milyen mértékű adó terheli!? 

Ez a blogbejegyzés nem ad tanácsol, vagy javaslatot az adózással kapcsolatban, inkább saját véleményt ír le! Az adó törvények folyamatosan változnak ezért aki a pontos jogszabályra kíváncsi keresse fel könyvelőjét vagy adótanácsadóját!

Nehéz komolyabb érzelmek nélkül megírnom ezt a cikket, mert olyan mértékben levesznek minket mint magyar állampolgárokat, hogy az már nagyon durva.. És itt nem csak a sportfogadás adózásáról beszélek. Politizálni sem szeretnék illetve nem mondanám senkire hogy egy g.ci.. Viszont a tény az tény marad, a politikusoknak lehet legális adóoptimalizálás offshore cégekkel és hasonló trükkökkel, de ha ugyanezt te csinálod akkor az már adócsalásnak számít! Plusz sok online fogadóiroda azért nem engedi hogy regisztráljunk hozzájuk mert nincs tisztázva a jogi környezet kis országunkban, és emiatt rengeteg plusz lehetőségtől (pénztől) esünk el. Annyit azért még érdemes megemlíteni, hogy ez teljesen jogtalan és szembe megy az europai irányelvekkel és egyenlőre hiába nyert pert több online fogadóiroda is a magyar állammal szemben nem történt változás ezen a területen. Gondolom idő kérdése de ez még biztosan odébb van, mivel jelenleg bizonyos érdekcsoportok komoly milliárdokat zsebelnek be ezzel a „monopol” helyzettel. 

Sokan írják azt hogy azért fogadnak tippmixen mert hogy az adó mentes.. Illetve sok fb csoportban olvasom hogy mindenki nagyon aggódik amiatt, hogy ha online fogad akkor adóznia kell. Ezzel kapcsolatban érdemes tisztázni pár dolgot.

Először is a sportfogadók több mint 95%-a veszít hosszú távon. Persze a fogadók nagy része úgy tudja, hogy ő bizony nyerni szokott, de ez a legtöbb esetben nagy kamu. Saját magának és a környezetének is kamuzik. Ha ő nyerő sportfogadó lenne akkor egyrészt értene hozzá, másrészt nem tippmixen fogadna.. Aki kicsit is ért a sportfogadáshoz, tudja hogy mennyire sokat számít az odds és a kínálat. Ha az a célod hogy rendszeresen pénzt nyerj akár nagyobb összegeket és mindezt hosszú távon akkor azokat az eszközöket kell használni (ezalatt értsd hogy: profi stratégia, a legjobb tippadók tippjei, és a legjobb fogadóirodák) melyekkel a legtöbb profit érhető el. Ha viszont ha az a cél hogy élvezd a sportfogadást és izgulj a meccseken a saját tippekkel, vagy épp 200Ft-ból nyerj milliókat akkor neked tökéletes a tippmix is, hiszen a pénzedet így is úgyis el fogod veszíteni. És az adózás miatt sem kell fájjon a fejed.

Tippmix vagy TippmixPro.. sok blogbejegyzést írtam róla hogy miért is képtelenség ott hosszú távon nyerni, úgyhogy ezt nagyon most nem is fejteném ki. A lényeg, hogy annyira gyenge oddsokon fogadsz és annyira gyenge a kínálat hogy nem fogsz tudni profitot elérni. (itt most a rendszeresen fogadókról beszélünk akiknél már nagyobb mennyiségű fogadás van hosszabb távon) De ha te mégis azon fogadók közé tartoznál, akik képesek arra hogy rendszeresen nagy profitot érjenek el a magyar pénznyelőben, akkor nekik csak annyit mondanék, hogy online 10-20x több profitjuk lenne egy év alatt! (Hogy miért 10-20x több? Egyrészt az odds különbség miatt, illetve a legnyereségesebb tippeket meg sem tudnád tenni tippmixen mert annyira gyér a meccs és a fogadási opció kínálat. Ha viszont a Rio vagy az Helsinki csoportokat nézzük, akkor pedig már 50-100x-os profit különbségről beszélünk! Gondolom senkinek nem kell bemutatni ezt a két csoportot..) Abból azért könnyedén lehet adózni nemde?

Tehát a lehetőségeid:

Támogatod a magyar terméket/szolgáltatást és Tippmixen fogadsz. Itt a nyeremény(veszteség) számodra adó mentes természetesen. Más kérdés hogy mivel gyenge az odds és a kinálat, ezért szinte biztos hogy nem fogsz nyerni, sőt inkább veszítesz. Mivel tulajdonképpen az oddsokba bele van építve az adó. Minden egyes fogadás megkötésével, bizony azonnal meg is vágnak kicsit. Persze azt gondolhatod hogy ez nem fáj, viszont összességében egy minimális eltérés az oddsokban brutális összeget jelent akár még nagyon rövid távon is. Tehát itt nem adózol (de mégis) és nem is nyersz. Ha ebből a rövid szösszenetből nem érted meg, hogy miért kell messziről elkerülni a Tippmixet, akkor talán jobb ha beletörődsz hogy ez egy nagyon nagyon drága hobbi marad számodra!

Vagy választasz egy online fogadóirodát! Tévedés ne essék az Unibetnél sem adómentes a nyeremény! Hogy miért? Röviden azért mert egy bizonyos kör kaszál a tippmixen (persze nem azért mert fogadnak 😀 ), lottón, casinon stb. És ha minden más “tiltott” akkor hova vándorol a magyar emberek kis pénzecskéje? Na hova? Azoknak a zsebébe akik a tűz közelében vannak.. Unibet sem fizet koncessziós díjat, azaz ha nyereményed van akkor bizony azt le kell adóznod! Tehát az összes külföldi online fogadó irodánál megnyert profitot, bizony le kell(ene) adóznod! Csak hogy tiszta legyen a kép: Tippmix-nél a nullából vagy a veszteségből nem kell adóznod (de veheted úgy hogy bele van építve a gyengébb oddsokba) illetve bármely külföldi online irodánál viszont kellene, de ott legalább van miből adózni!

Mennyi az annyi?

Ha olyan szolgáltatótól származik a nyeremény, amely nem felel meg a törvényi rendelkezéseknek, tehát nem rendelkezik adóhatósági engedéllyel, vagy a nyeremény a módosítást megelőző időszakból származik, akkor az Szja. törvény 16. §-a szerint adóköteles. A játékos köteles az adót (16 %), valamint az egészségügyi hozzájárulást (EHO – 27 %) a negyedévet követő hónap 12. napjáig bevallani és megfizetni. (Ha az adózással kapcsolatban további kérdéseid lennének kérlek fordulj könyvelőhöz vagy adótanácsadóhoz)

Milyen adóoptimalizálási lehetőségek vannak?

Természetesen adózni szükséges és törvényszerű ezért senkinek nem javasoljuk hogy ne adj Isten valami trükközésen törje a fejét! Hiszen szükség van új stadionokra, és a kisvasút sem érte még körbe az országot, tehát minden egyes adó forintnak megvan a helye!  Szóval ha nyertél akkor fizess! 

Vagy nyiss egy elektronikus pénztárcát (legjobb a Skrill) amely nem ad ki 3. félnek információt és ha igényelsz hozzá egy Skrill bankkártyát akkor azzal bármely ATM-nél névtelenül le tudod venni a pénzedet. Ha komolyan gondolod a sportfogadást akkor amúgy is szükséged lesz rá  mert egyszerűbb gyorsabb és olcsóbb és minden fogadóiroda elfogadja. (kivéve Unibet és Bet365) 

ProTipsters.eu

Legnépszerűbb blog bejegyzéseink

Így profitálunk az Artemisz kosár tippekkel!

Az Artemisz csoportról azt érdemes tudni, hogy már 6 éve folyamatosan hozza a jobbnál jobb kosaras tippeket, ezáltal a szinte rendszeres havi profitot is! Az elmúlt 33 hónapból 33-at profittal zárt, és nagyon úgy néz ki hogy a 34.-et is, mivel máris 20 tét profitnál...

A megújult a TippmixPRO-val bármelyik VIP csoportunkat követheted!

A tippmix-el mindig is nagy ellenségek voltunk, hiszen a gyatra kínálatával, és a gyenge oddsaival, bizony csak arra volt alkalmas, hogy minden pénzünket otthagyjuk. Éppen ezért próbáltam mindig mindenkit arra buzdítani, hogy olyan fogadóirodánál fogadjon, amely...

Bankkártyás be- és kifizetési korlátozások július 1-től

Melyik fogadóirodánál érdemes fogadod? A Tippmix illetve a TippmixPro egyértelműen nem lehet opció, mivel az általa elérhető oddsok és kínálat annyira gyenge hogy emiatt nem alkalmas a profitábilis sportfogadásra. Hobbi fogadóknak, akiknek nem számít a pénz,...