Milyen gyakori a vesztes széria és hogyan lehet elkerülni?

máj 9, 2021 | Alapismeretek, Stratégia, Fogadási alapismeretek

Az egyik fő oka annak, hogy sokan hamar elbuknak a profi sportfogadó karrierjük elején az, hogy irreális elvárásokkal érkeznek! Még akkor is ha korábban sok éves amatőr/hobbi fogadásaik során veszteséget veszteségre halmoztak… A legtöbben gyors pénzre számítanak, pár száz vagy ezer Forintból néhány hét alatt milliókat akarnak csinálni, elvárják hogy ne legyen vesztes tipp, illetve elvárják az eredményeket akkor is, ha nem is azt csinálják amit kellene!

Ez nagyjából olyan mintha tőzsdéznénk, bármi szakértelem nélkül és persze eredménytelenül, majd egyszer csak olvasunk egy cikket W. Buffettől aki azt tanácsolja hogy most vegyünk OTP részvényt. Meg is vesszük majd pár nap után egyre türelmetlenebbek leszünk, és nem értjük hogy miért nem éri dupláját a pénzünk, ami ráadásul még kevesebbet is ér… Egy hét múlva pedig megírjuk W. Buffet bácsinak, hogy jobban teszi ha az öregek otthonában osztogatja a tuti tanácsait, majd veszteséggel eladjuk a részvényeket! Pedig abban a cikkben pontosan le volt írva, hogy milyen távban szükséges gondolkodni, illetve hogy ne aggódjunk mert a profit ingadozik, ráadásul azt is írta, hogy ne egy nagy összegben fektessünk be hanem időszakonként részletekben. Majd egy év múlva meglepődve olvassuk hogy az OTP részvények értéke megháromszorozódott, de még akkor sem vagyunk hajlandóak belátni, hogy ezt mi magunk toltuk el, nem is kicsit!

A példa tanulsága pedig az, hogy legyünk tisztában a részletekkel, és kicsit olvassunk utána a dolgoknak és igazítsuk a realitáshoz az elvárásainkat, mert akkor nem fognak meglepetések és csalódások érni! Tudjuk hogy az emberek többsége szerencsejátékos! Szükségét érzi például annak, hogy napi szinten feladjon egy fogadást, megtegyen egy saját élő tippet, vagy bármi olyat tegyen ami kimeríti 100%-osan a szerencsejáték fogalmát! Tehát felejtsd el amit eddig tudtál a sportfogadásról és tanuld meg mit és hogyan kell csinálni!

Sokan meglepődnek ha bekövetkezik egy vesztes széria és kétségbe esnek hogy erről nem volt szó! Aztán persze kiderül, hogy ez a téma alaposan ki volt tárgyalva a fogadási útmutatóban, és a csoport leírásokban is csak épp ez a rész valahogy kimaradt számukra… De a többséget nem érdekli más, csak hogy jöjjön a tipp és fogadhassa a tutit, mert neki az nyújt élvezetet… Nem törődnek a bankrollmenedzsmenttel vagy épp a fogadási szabályok betartásával nekik csak az élvezet a fontos, az hogy izguljanak és meglegyen az érzés hogy nyerő tippeket fogadnak! De a legjobb tippek sem érnek semmit megfelelő stratégia nélkül, és így csak ideig óráig lehet eredményes valaki. Ha a fenti sorokból magadra ismertél akkor szerencsés vagy! De csak akkor leszel eredményes ha hajlandó vagy változtatni, és tudatosan fogadni.

Tehát a jövőbeni eredményeid első körben csak RAJTAD múlnak!

A profi sportfogadás a nyertes és a vesztes tippek váltakozásáról szól ahol megfelelő odds mellett nagyobb arányban vannak a nyertes tippek, amelyek szép profitot hoznak az évben! Az évben, de nem minden hónapban! A legjobb csoportok évente 8-10 hónapot zárnak profittal. Vegyünk például egy olyan esetet amikor a tippek 60%-ban nyernek 1.9-es átlagoddsal. Ez a párosítás biztos profitot nyújt számunkra hosszabb távon!

De akkor mégis hogy lehet az, hogy egy-egy hónapot az évben veszteséggel kell zárjunk?!

Időszakonként előfordul hogy a nyertes vagy a vesztes tippek feltorlódnak, ami azt jelenti hogy hosszabb nyertes vagy vesztes sorozatok is kialakulhatnak! Bármilyen jó tippadóról is legyen szó ez a fajta variancia illetve profit ingadozás a profi sportfogadás természetes velejárója!

A nyertes és a vesztes sorozatok gyakorisága függ például az átlagoddstól és a találati aránytól. Minél kisebb oddsra fogadunk annál nagyobb lesz a találati arány, azaz annál több nyertes tipp és sorozat lesz, de ez fordítva is igaz, azaz minél nagyobb átlagoddsra fogadunk annál kisebb a találati arány és annál több a vesztes tipp és sorozat. Tehát minél nagyobb oddsos tippekre fogadunk minél kisebb találati aránnyal, annál fontosabb hogy megfelelően csökkentsük a tétméretünket! A hosszabb gyenge szériát az emberek többsége nem viseli valami jól, aminek a fő oka az hogy szinte mindig túl nagy tétméretet választanak, mert gyorsan sokat szeretnének nyerni! Tehát itt szinte minden mindennel összefügg, ezért is szajkózom folyton hogy 100%-ban be kell tartani a sportfogadás alapszabályait!

Nem kell szeretni vagy utáni, hanem mindkettőt megfelelően kell kezelni!

A nyerő sorozat persze szerethető dolog, de ebben az esetben a fogadók jóval több hibát képesek elkövetni amely aztán később hatalmas összegek elvesztéséhez vezethet! Gondoljunk csak bele, amikor egy erős hónapunk van majd jelentkezik egy hosszabb nyerő sorozat (vagy esetleg több egymás után)… Na mit csinál ilyenkor a többség? Elhiszi hogy a hegymenet örökké tart és addig növeli a tétméretet, amíg egyszer csak észreveszi hogy vége a nyerő sorozatnak és egy lejtmenet kezdődik. Hogy mit jelent ez? Azt, hogy a legnagyobb tétmérettel kezdjük el fogadni a vesztes tippeket, azaz a profitot amit korábban a kisebb tétekkel felépítettünk, rövid idő alatt legyaluljuk mert nem megfelelően alkalmaztuk a bankrollmenedzsmentet. Persze lehet még hibázni ezen kívül is bőven, hiszen a MOHÓSÁG elég könnyedén eltéríti az embereket a helyes útról, és a korábbi eredmények olyan önbizalmat adnak, hogy azt gondolják a legtöbben: ha fél éve nyerő vagyok akkor már okosabb vagyok mindenkinél…. nekem nem kell stratégia… kitalálom hogy lehet ez még jobb, még eredményesebb….  Mindezt úgy hogy a profi sportfogadás tevékenységéből csak egy aprócska darabot látott! Sok ilyen történetet hallottam már amikor az első néhány pofon után tértek vissza az emberek, majd írták hogy igazunk volt és hogy mennyibe került neki az, hogy túl okosnak hitte magát…

A vesztes sorozat nem egy kellemes időszak, ráadásul itt is több hibába belefuthatuk, hiszen a VESZTESÉGTŐL VALÓ FÉLELEM ÉS A MOHÓSÁG kéz a kézben járnak és ha ezeket nem kezeljük megfelelően, akkor nagyon sokba kerülhetnek! Ezzel kapcsolatban a legfontosabb dolog hogy fogadjuk el azt, hogy ez egy természetes dolog és fel kell rá készülni tudatosan! Ha egy jó tippadónál vesztes sorozat következik az nem feltétlenül a tippadó hibája illetve nem a tippek a rosszak! Hiszen amikor azokat kiválasztják, akkor az adott tipp rendelkezik egyfajta értékkel amely számunkra a hosszútávú profitot biztosítja. De ez nem azt jelenti hogy tuti nyerő tippeket fogadunk hiszen olyan nincsen. Még a megbundázott mérkőzéseknél is vannak olyanok ahol bukik a dolog! Persze bundákkal nem foglalkozunk, inkább a profizmus oldaláról közelítjük meg a dolgot szakértő elemzőkkel és tudatos stratégiával! Tehát a legbiztosabb tipp is bukhat hiszen egy bírói döntés, egy sérülés, egy öngól vagy bármi hasonló, rossz irányba viheti a történetet. Tehát maga a vesztes tipp sem azt jelenti hogy az egy rossz választás volt, hiszen ha ugyanazt a meccset 1000x lejátszanák, akkor biztosan profitot termelne számunkra. Mi pedig csak ilyen tippeket fogadunk, amelyekben nagy érték van és habár a tippek kisebb százaléka veszít ugyan, de a többi nyertes tipp bőven kárpótol bennünket és összességében szép profitot érünk el. Hacsak nem térünk el a stratégiától vagy ha nem döntjük el egy gyengébb széria után, hogy ez bizony nem működik vagy épp variálunk a tétmérettel a tippekkel…

A nyerő és vesztő sorozatok kezelésének a kulcsa a megfelelő tétkezelés azaz bankrollmenedzsment.

Erről részletesen olvashattok a fogadási útmutatóban is! Minél kisebb az aránya a tétméretednek a bankrollodhoz képest annál kevésbé fog zavarni az profit ingadozása! De a tét nem lehet túl kicsi hiszen akkor nem tudunk megfelelő profitot elérni. Az emberek többsége nagyon kis bankrollal rendelkezik ami miatt nehéz optimálisan tétméretet választani. Minél kisebb bankrollal indul valaki annál nagyobb kockázatot vállal! Ezért a legfontosabb cél először, hogy építsünk egy nagy bankrollt! Ne vegyük ki a profitot mert ha mindig kiveszegetünk előbb utóbb jön egy gyenge időszak amit meg már nem fog elbírni a kis bankrollunk! Ha megvan a nagy bankroll azután már bátran hozzányúlhatunk a profithoz amit a későbbiekben elérnünk.

Tehát ha minőségi tippeket fogadsz megfelelő stratégiával akkor mindegy hogy épp nyerő vagy vesztő sorozatod van, hiszen ez egy természetes dolog! A legfontosabb az hogy ne térj el a stratégiai útmutatótól, használd a megfelelő tétméretet és legyél türelmes! Szokták mondani hogy a sportfogadás nem sprint hanem maraton.. A türelem itt a legkifizetődőbb mivel az eredményeket nem lehet siettetni. Lesz olyan aki már az első egy-két hónapban megduplázza a bankrollját mert épp egy jó szériában kezd, de lesz olyan is akinek ehhez valamivel több hónap fog kelleni. Az ellen nem tudsz mit tenni ha azonnal nem jönnek az eredmények, és az sem nyom túl sokat a latban hogy nyerő szériával indulsz hiszen a minőségi tippek mindenképp profitot fognak számodra hozni! A Fogadási útmutató 3-as és 4-es pontjában olvashatsz a bankrollmenedzsment helyes alkalmazásáról!

Legnépszerűbb blog bejegyzéseink

Így profitálunk az Artemisz kosár tippekkel!

Az Artemisz csoportról azt érdemes tudni, hogy már 6 éve folyamatosan hozza a jobbnál jobb kosaras tippeket, ezáltal a szinte rendszeres havi profitot is! Az elmúlt 33 hónapból 33-at profittal zárt, és nagyon úgy néz ki hogy a 34.-et is, mivel máris 20 tét profitnál...

A megújult a TippmixPRO-val bármelyik VIP csoportunkat követheted!

A tippmix-el mindig is nagy ellenségek voltunk, hiszen a gyatra kínálatával, és a gyenge oddsaival, bizony csak arra volt alkalmas, hogy minden pénzünket otthagyjuk. Éppen ezért próbáltam mindig mindenkit arra buzdítani, hogy olyan fogadóirodánál fogadjon, amely...

Bankkártyás be- és kifizetési korlátozások július 1-től

Melyik fogadóirodánál érdemes fogadod? A Tippmix illetve a TippmixPro egyértelműen nem lehet opció, mivel az általa elérhető oddsok és kínálat annyira gyenge hogy emiatt nem alkalmas a profitábilis sportfogadásra. Hobbi fogadóknak, akiknek nem számít a pénz,...