A profi sportfogadás alapjai: Bankrollmanagement

ápr 24, 2020 | Alapismeretek, Stratégia, Fogadási alapismeretek

A weboldalon a Fogadási útmutatóban olvashattok a helyes tétkezelési stratégiáról! Ebben a posztban egy kicsit részletesebben foglalkozunk ezzel a témával!

Aki nem menedzseli megfelelően a fogadó tőkéjét, annak bizony csak egy fele vezet az út, mégpedig a veszteség felé. A legtöbb tippmix gurura ez jellemző, mivel ők úgy fogadnak, hogy épp mennyi van a pénztárcában és megtesznek valami jó tuti meccset, egyszer 1000Ft-al egyszer 5000-el vagy többel épp hogy milyen a “megérzés”.

A profi sportfogadás alapja a megfelelő bankrollmenedzsment és az optimális tétméret használata!

Ha túl kicsi a tétméret akkor bizony az elérhető profit is alacsonyabb lesz. Azaz ha 100Ft-al teszünk meg minden tippet és elérünk 20 tét profitot a hónapban, (ami már brutálisan jónak számít) akkor 2000Ft a profitunk. Ekkora nyereményért viszont szinte senki nem fog fogadni, mivel úgy gondolja hogy a ráfordított idő és energia nem éri meg.

Ha pedig minden tippet 25.000Ft-al fogadjuk és van 7 tét veszteségünk, akkor 175.000Ft mínuszban leszünk, ami durván egy havi fizetés. Ebben az esetben a túl nagy veszteség érzet miatt, a fogadó elkezd pánikolni, és eltér az optimális stratégiától. Ami miatt pedig újabb veszteségeket generál!

A világ legjobb tippjei sem érnek semmit, ha azokat nem megfelelő tétkezelési stratégiával fogadjuk! A profit folyamatosan ingadozik még a legjobb tippadóknál is! Ez azért történeik mert a nyertes és a vesztes tippek nem arányosan váltakozva érkeznek hanem időszakonként összetorlódnak, és erősebb vagy gyengébb időszakokat eredményeznek. Ha ezt hosszú távon vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy nagy és biztos profitot értünk el, mivel a nyertes tippek aránya illetve az erős időszakok száma jóval nagyobb! De ezeket az ingadozásokat megfelelően kell kezelnünk hogy a legjobb eredményt érhessük el, ezért nagyon fontos a bankrollmenedzsment!

Tehát ha nincs megfelelően kiválasztva a tétméret, akkor az komoly problémákat szülhet a későbbiekben. Mivel ha jó széria van és folyamatosan növekszik a bankroll, akkor mindenki arra gondol hogy bizony növelni kéne a tétet, hogy még több legyen a profit. (Mohóság) Sokan ezt meg is teszik, majd amikor a jó széria után jön egy gyengébb időszak, akkor a legnagyobb téttel fognak beleszaladni, és tulajdonképpen a rossz szériát végig fogadják a nagy tétmérettel, holott az előző időszakban összességében az átlagtét és a vele elért profit, jóval kisebbre jön ki a folyamatos emelés miatt. Ezért sokkal rövidebb idő alatt elégetjük az addigi profitot ennek köszönhetően. Ha pedig gyengébb időszak van akkor arra gondolunk, hogy bizony csökkenteni kellene a tétet, mert nem szeretnénk annyit veszíteni. (Félelem) Ha ezt megtesszük és újra jó széria van, akkor abba ismét a legkisebb tétmérettel megyünk bele. Azaz akár előfordulhat az is hogy a lejtemenetet mindig nagy téttel, az emelkedőt pedig mindig kis téttel kezdjük, azaz a kis profitot a nagy veszteség követi. Tehát hiába nyernél a tippekkel, egy rossz stratégia miatt veszteséges fogadó is lehet belőled! Ha tudnánk előre hogy egy-egy jó vagy rossz széria meddig tart, akkor nem lenne szükség bankrollmenedzsmentre sem. De mivel ezt nem tudjuk, ezért mindenképp szükséges egy profi tétkezelési stratégia használata!

A bankrollmanagement, azaz a fogadó tőke kezelése az egyik legfontosabb része a profi sportfogadásnak! A fogadók többsége ennél a pontnál hibázik a legtöbbet, ami nagyon sokba kerül. A helytelen tétméret kezelési stratégia, veszélyes a bankrollunkra, illetve komoly kockázatot is jelent! Ebben a blogbejegyzésben, illetve a fogadási útmutatóban szereplő tétkezelés stratégiát mindenkinek kötelezően használnia kell!!! Ettől eltérni, csak abban az esetben lehet, ha kisebb téttel szeretnél fogadni, mert több csoportot követsz, vagy mert alacsony a kockázattűrő képességed. A stratégia és a szabályok azért vannak, hogy ne kövess el hibákat, mivel itt minden hiba komoly pénzekbe kerül. A célunk pedig az, hogy hosszú távon a legtöbbet profitálj! De ez csak úgy lehetséges, ha követed a leírtakat és nem tudod jobban…

Mi az a Bankroll Management?

A fogadótőkénk tétkezelési stratégiáját jelenti, ami biztosítja a számunkra azt, hogy a lehető legkisebb kockázat mellett a legoptimálisabb profitot tudjuk elérni. Azaz a tétméretünket a bankrollunk arányában határozzuk meg és ezt bizonyos esetekben/időszakokban változtatjuk a profi fogadás szabályainak megfelelően.

Mik azok a kis ligás/piacos csoportok?

Ezekben a csoportokban a tippek alacsonyabb ligákra vagy olyan fogadási opciókra érkeznek, ahol a fogadási limit alacsony. Ezeket a kis ligás csoportokat Bet365 vagy 1xbet(és klónjai) irodáknál lehet fogadni. (Ezeket az infókat megtalálhatjátok az adott csoport leírásában) A nagy ligás/piacos tippeket szinte minden fogadóirodánál meg lehet fogadni, viszont ezeknél a tippeknél gyakoribb és nagyobb a profit ingadozás ezért, célszerűbb alacsonyabb tétméretet választani!

Miért fontos a megfelelő tétkezelési stratégia?

Ahhoz, hogy a legtöbb profitot tudjuk elérni, a legkisebb kockázat mellett, szükség van arra, hogy a megfelelő tétmérettel fogadjunk a bankrollunkhoz mérten. A profit ingadozik tehát arra kell törekednünk, hogy az emelkedőknél a legtöbb profitot, lejtmenetnél pedig a legkevesebb veszteséget érjük el. Túl kicsi tétméretnél a profit egy részéről, túl nagy tétméretnél pedig a biztonságról mondunk le. A legfontosabb szempont a bankrollunk védelme és ez csak megfelelő bankrollmenedzsment használatával kivitelezhető!

Mit kell tenned legelőször?

Első lépésként meg kell határoznunk a kezdő tőkénket, ami az a pénzösszeg, amit kizárólag a sportfogadásra különítünk el. Minél nagyobb a bankrollunk, annál nagyobb a tétméretünk és az ezzel elérhető profitunk nagysága. A profi sportfogadásnál a pénz munkaeszköz! Ahhoz, hogy eredményesen el tudj kezdeni fogadni szükséged van minimum 50,000Ft-ra. Ha ez az összeg nincs meg, akkor nem tudod biztosítani ehhez a tevékenységhez szükséges „munkaeszközt”, azaz nem tudsz belekezdeni a profi sportfogadásba.

Szintek Bankroll Tét Bankroll/Tét
1. szint 50.000Ft – 100.000Ft 2000Ft 25-50 tét
2. szint 100.001Ft – 150.000Ft 3000Ft 33-50 tét
3. szint 150.001Ft – 225.000Ft 4500Ft 33-50 tét
4. szint 225.001Ft – 340.000Ft 6800Ft 33-50 tét
5. szint 340.001Ft-tól 9000Ft 37- tét

 

Táblázat értelmezése:

50.000Ft a minimum összeg, ami szükséges az induláshoz. Ez a minimum összeg nem pedig az optimális összeg! Aki kisebb bankrollal kezd nagyobb kockázatot vállal mivel nem lesz mozgástere abban az esetben ha épp a profit elkezd ingadozni. Akkora legyen a bankrollod amely a lehetőségeid megengednek, de az elvárásaidat is ehhez igazítsd! A fenti táblázatban a Bankroll oszlopban kiválasztod azt a sort amibe beletartozik a te kezdőtőkéd. és a mellette lévő tétmérettel kezdesz el fogadni. Ha a bankrollod mértéke növekszik vagy lecsökken és átkerülsz egy másik sávba akkor annak megfelelően kell változtatnod a tétméretedet. (Ha pl. indulásnál 160.000Ft a kezdő bankrollod akkor attól a szinttől indulsz, amit már elértél, jelen esetben ez a 3. szint, azaz 4500Ft lesz a tétméreted amíg el nem éred a 3. szintet) Ne feledd, nem csak felfelé kell lépkedni! Ha csökken a roll akkor csökkenteni kell a tétméretet is, természetesen a táblázatnak megfelelően!

Ahogy haladunk a szinteken egyre kisebb kockázatot vállalunk a fogadásnál hiszen a tét méretünk folyamatosan csökken a bankrollunkhoz képes, aminek köszönhetően a profitingadozások nem fognak semmilyen problémát okozni. Mivel a tétméretünk kisebb lesz ezért a nagyobb bankrollal több tippadó csoportot lehet követni, azaz több tippet tudunk megfogadni, ami több profitot is jelent számunkra. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fogadóirodák nem szeretik a nyerő tudatos sportfogadókat ezért idővel limitálják a tétméretet és csak minimális összeggel fogadhatunk. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük oda kell figyelnünk a tétméretre! Minél nagyobb téttel fogad valaki, annál előbb fog szemet szúrni az irodának és ha nem vagy mohó és betartod a fenti tét limiteket akkor hosszabb távon és több profitot fogsz elérni. (Persze érdemes a kis ligás tippek mellett nagy ligás tippeket is megfogadni hiszen azzal megint csökkentjük az esélyét, hogy felfigyeljenek ránk.)Tehát hiába nőtt 1.000.000Ft-ra a bankrollod, a kis ligás tippeknél a maximum tétméreted nem haladhatja meg a 9000Ft-ot. Ne légy mohó! Ha magasabb szinten jársz 3-4-5 csoportot követsz akkor bizony a táblázatban meghatározott tétméretet arányosan kell csökkentened. Légy türelmes!

Tipp: A legoptimálisabb tétméret az, amikor fix azaz állandó összeggel fogadsz, amelyre nincs hatással a bankrollod növekedése vagy csökkenése sem! Ilyenkor kisebb tétméretet kell választani(0,2-2%), hogy ne legyen zavaró a profit ingadozás! Pl.: A bankroll 500.000Ft ennek vesszük az 1%-át ami 5000Ft és innentől mindig ezzel a téttel fogadunk. (Ebben az esetben 100X-os tétünk van amely megfelelő biztonságot ad és nem szükséges változtatni a tétméreten.)

ProTipsters ©

Legnépszerűbb blog bejegyzéseink

A kiképzés! – Szerencsejátékosból PROFI sportfogadó

Bevezető Ebben a blogbejegyzésben illetve blogsorozatban egy valós történetet olvashattok egy barátomról, akinek az egyik nyaralásunk alkalmával megígértem, hogy megmutatom milyen is az a bizonyos Profi sportfogadás és hogyan tud több millió forintos tőkét felépíteni,...

Miért kell hosszútávban gondolkodni a profi sportfogadásban?

A profi sportfogadásban, még a legjobb tippadóknál is ingadozik a profit, ami egy természetes dolog! De, ha minőségi tippeket fogadunk megfelelő stratégiával, akkor biztos profitot érünk el hosszútávon! Hogy miért hosszú távon? Azért mert a profit ingadozik és ha pont...

Szerencsejátékosok vs Profi Sportfogadók

Avagy Miért nem nyersz sosem?! Itt a válasz! Először is ott kezdeném, hogy aki könnyen megbántódik az lehetőleg ne vegye magára vagy ne is olvassa….   Fenét, ezt mindenképp el kell olvasnod!!!! Már bocs, hogy ezt kell mondanom, de ha nem tudsz rendszeresen pénzt...