Olvasási idő: 8-12 perc

A koronavírus kitörése óta nagyon sok munkahely megszűnt és várhatóan olyan gazdasági recesszió következik be, ami a 2008-as világválságnál is nagyobb lesz. Akkor nagyjából 5%-os  visszaesés volt a nyugati országok termelésében, nálunk pedig valamivel magasabb, 7-8% körüli. Sajnos azonban az elemzők azt mondják, hogy két dolog miatt más a mostani helyzet: Egyrészt valószínűsíthető hogy kétszámjegyű lesz a csökkenés, másrészt a gazdasági világválság során elsősorban a kínálat szenvedett hiányt, addig a mostani helyzetben a kereslet veszi át ezt a szerepet, így még nehezebb lesz helyre rázkódnia a gazdaságnak. Természetesen nem célunk a pánikhangulat keltés, de egészen biztosan nehéz időszak jön, tele elbocsátásokkal. Ezzel a bejegyzéssel azoknak szeretnénk segíteni akik a profi sportfogadásban keresnek plusz bevételi forrást. Az írás abszolút nem egy marketing anyag, pont ellenkezőleg, ez egy segítségnyújtás a felelős döntéshez. Biztosak vagyunk benne, hogy aki  8-12 percet rászán az elolvasásra, az kellő információval fog rendelkezni és reális képe lesz a szakmánkról és az elérhető hozamokról, kockázatokról, fejlődési lehetőségekről. 

A szerencse vadászai

Léptél már be Facebook-os csoportokba? Követted a “napututi” és”duplázós” , “triplázós” szelvényeket? Figyelted a kiszemelt tippadó posztjait és amint kitette őket, egyből mentél a lottózóba feladni? – Ha a válasz igen, akkor tudd, hogy ez bizony így, ebben a formában, szerencsejáték. Nem több. Jogosan felvetődhet benned a kérdés, hogy “jó..jó..na de akkor hogyan kellene kinéznie az igazi sportfogadásnak?”  – A szemléltetéshez először modellezzük le a rossz működést. 

Általában a sportfogadás úgy szokott kinézni az embereknél, hogy először saját maguk próbálnak szerencsét és valamilyen elv szerint kiválasztják azokat a mérkőzéseket amikben értéket látnak, majd folyamatosan szűrik mindaddig, amíg csak pár darab marad és az oddsokat összehasonlítva kiválasztják azt a fogadási kimenetelt, amiben nagyon bíznak. Ezután a szemfülesek csupán előkapják a pénztárcájukban lévő, kötegekben tartott és alaposan behajtogatott kitöltőszelvényeket és elkezdik kitölteni azokat, hogy a lottózóba beérve csupán oda kelljen adni és egyből kapják is a fogadásokat igazoló kis nyugtát. A kevésbé járatosak ezt egyenesen a lottózóban intézik, ott töltik ki és ott is fogadják meg. Ez a napi rutin részét képezi ami nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Az elv is roppant egyszerű ezeknél a fogadóknál, hiszen látszólag átgondolt folyamatokról van szó, amit menetrendszerűen követnek, de a történet több sebből is vérzik.

Egyrészt a tippek kiválasztása mögött érdemi munka nem folyik. Felmennek az eredmenyek.com -ra vagy valamelyik mérkőzés monitorozó ingyenes oldalra ahol megnézik a mérkőzések kínálatát. Itt szemügyre veszik az oddsokat, amikből aztán látszólag tudnak kalkulálni és a várható kimenetelt eltalálni. Csak ezzel az a nagyon nagy baj, hogy valóban felkészült és hiteles információkkal nem rendelkeznek a csapatokat illetően, sőt, sok esetben olyan csapatokra fogadnak amikről még csak nem is hallottak előtte. A fogadóirodák minden esetben úgy működnek, hogy a csapatokról információkkal rendelkeznek amik alapján bekalkulálják a számukra legmegfelelőbb értékeket és olyan szorzókkal látják el amik a várható kimenetelekkel összhangban próbálnak lenni. Csak ezzel az a nagyon nagy baj, hogy a fogadók 99%-a azokból az információkból tájékozódik, amiket az irodák megadnak. A fenti példánál maradva jelen esetben az oddsból. Az említett játékos azt sem tudja, hogy mekkora az esélye annak amire fogad, csupán a fogadóirodák oddsaiból kalkulál. Ergo ha nem lenne a mérkőzések alá írva a szorzó akkor azt sem tudná, hogy melyik csapat az esélyesebb.  Szerintetek ez biztos tudás, egy olyan tudás amire támaszkodni lehet? Ezen fogadók voltaképp nem csinálnak mást, csak megnézik az előző mérkőzések eredményeit és összehasonlítják egymással. Ha az elmúlt fél évben az egyik csapat háromszor győzött a másik meg kettőször, és ha az elmúlt időben az egyik gólátlaga magasabb volt, akkor arra következtetnek hogy bizony most ő az erősebb, nyernie kell. A “”tudatosabb”” játékosok esetleg megnézik a tabella állását és az alapján próbálnak kalkulálni valamivel, de tulajdonképpen ez is csak egy false információt fog adni. – Az igazi és profi tippadók pont fordítva csinálják, már az irodák előtt járnak egy lépéssel, de erről később lesz szó. A mixelős játékosunk ( hívjuk mondjuk “ mixelős Józsinak” úgy egyszerűbb lesz rá hivatkozni ) az utolsó fázisba lép és a kitöltést követően odamegy a pulthoz, majd feladja a szelvényét. 

Az, hogy mekkora összeget tesz fel, több dolog függvénye általában: Egyrészt, hogy aznap miket kell bevásárolni, mennyi pénze marad. A hónap melyik felében vagyunk, mert ha már a vége felé közeledünk akkor alapból csökkent a büdzsé. Harmadrészt pedig az is befolyásoló tényező, hogy az előző 2-3 fogadásnak mi lett a kimenetele. Ha győztek, akkor valószínű a szokásosnál nagyobb téttel fog fogadni, ha pedig vesztettek, akkor csökkenti az átlagos tétét, akár felére vagy harmadára. Sőt, van hogy megfordul a képlet és a találati aránytól függően nem a tét összegét fogja változtatni, hanem olyan szelvényeket fogad, amikben nagyon sok kimenetel található meg, ezáltal hatalmas oddsokat kapva. Matematikailag logikusnak tűnik a lépés, hiszen ha nagyobb a szorzó akkor kisebb tét is elég ahhoz, hogy  a kitűzött várható nyereményt megkaparintsa, csak a gyakorlatban ez pont hogy nem jó. Minél több tipp szerepel a fogadásban és minél nagyobb a szorzó, annál kisebb az esélye hogy be fog találni. Persze csodák mindig vannak és érdekes módon elő kerül itt-ott egy nagy oddsos nyertes szelvény csak hát ez 1000 alkalomból hányszor történik? – Egyszer vagy kétszer mondjuk? Vagyis ha összeszámolnánk az összes megtett fogadást akkor bizony egy hatalmas bukó jönne ki. Tehát ez így nonszensz, ez abszolút szerencsejáték. 

Ha csupán egy dolgot megfogadsz ebből a cikkből – attól függetlenül, hogy szeretnéd-e ezt a szakmát művelni vagy sem – akkor mindenképp legyen az, hogy a fenti modell szerint ne  fogadj és ne is kövess senkit aki így cselekszik. 100%-ig biztos, hogy bukás lesz a vége és pont ezekben az időkben nem lenne túl szerencsés dolog ilyeneket átélned. 

Az igazi tippadók és az őket követő profi sportfogadók.

Az igazi tippadók nem azok a Facebookos megmondó emberek akik folyamatosan teszik ki a szelvényeket és önigazolást keresnek arra nézve hogy bizony ők profi fogadók. Velük ellentétben az igazi profik napi 6-8 órát dolgoznak azon, hogy pontosan mire fogadjunk és rendkívül sok segítség áll a rendelkezésükre, amikkel hozzáférnek a várható kimenetelek reális esélyeikhez. Egyrészt ezek az emberek nem a monitor vagy a tv kényelméből ismerkednek meg a sporttal, hanem vagy maguk is profi sportolók voltak éveken keresztül vagy helyben élnek és nagyon jól ismerik a helyi csapatok motivációit, első kézből értesülnek a fontos hírekről, lesérülésekről, esetleg belső forrásaik vannak. Ezért van például az, hogy nálunk minden csoportban megtalálható az a liga és sportág amire jönnek a tippek. Olyan nem fordulhat elő, hogy össze-vissza küldözgetünk tippeket, mert az megint csak a szerencsejátékos kategóriába tartozik. Tehát minden tippadónál megvan az a sportág és bajnokság “kör” amire specializálódnak, amiben jártasak és amiben  folyamatos információcsere történik. Ezzel ellentétben emlékszel, hogy “mixes Józsi” hogy csinálta? – Felment valamelyik oldalra és találomra az összes létező sportágból és bajnokságból kiválasztott aznapra valamilyen “csemegét”. Ezzel azt üzenve, hogy ő minden sportág szakértője, ami kb lehetetlen.

Másrészt fentebb már említettük, hogy az igazi profi tippadók fordítva működnek, nem az irodákhoz idomulnak hanem őhozzájuk idomul az iroda. Hogyan lehetséges ez? – A válasz egyszerű, ők első kézből tudják a reális esélyeket. Például egy New Yorki nagy multi fogadóiroda nem fogja tudni olyan pontossággal lekövetni a mérkőzések reális esélyeit mint egy helyben élő szakértő. Persze valamilyen információval rendelkeznek, csak általában azok nagyon kezdetlegesek és nem mindig fedik a valóságot. Ezért van az, hogy gyorsan kell reagálni a kiküldött tippekre mert idővel  esnek az oddsok. A tippadók általában akkor küldik ki a tippet, amikor az irodák elérhetővé teszik a kínálatukban és lehet rájuk fogadni, viszont az iroda is hozzájut idővel a megfelelő információhoz, így mondjuk 15 perc elteltével már 1.5 tizeddel kisebb oddsot fognak kínálni rá vagy felfüggesztik az adott fogadási opciót és egy “rosszabbat” tesznek be helyette. Például ha a tipp -1 ázsiai hendikep 1.95-ös oddson, akkor mondjuk módosítják -1.25 ázsiai hendikepre 1.87-es oddson. Ebből pedig az következik, hogy ha jó tippadót követsz akinek tényleg jó tippjei vannak, akkor idővel esni fognak az oddsok, nem lesznek órák a megfogadásra. 

Ezek a főállású tippadók a belső információk és kemény munka mellett sok esetben különböző monitorozó szoftverek segítségével  választják ki azokat a fogadásokat amikben kellő potenciál rejlik. És csak akkor küldenek ki tippet ha az valóban indokolt, felesleges kockázatot nem vállalnak. Ezért is fura az, amikor egy mixes csoportban minden egyes nap kirak pontosan ugyanakkor egy napi szelvényt valaki és ma már tudni lehet azt, hogy holnap biztosan kerül ki szelvény. Azt az alapvető tényt nem figyelve, hogy nincs minden egyes nap megfelelő mérkőzés és lehet hogy olyan információ kerül napvilágra ami indokolná a hamarabbi vagy későbbi kiküldést. Na ez is egy olyan pont, ami elképzelhetetlen egy valóban minőségi szolgáltatásnál. 

Mire számíts, ha most akarsz befektetni és mellékjövedelemre szert tenni?

A legjobb befektetési mód a profi sportfogadás a véleményünk szerint. Egyrészt azért mert nem igényel óriási tőkét, másrészről jóval megtérülőbb mint más, – például tőzsdei – befektetések. Viszont az eredményekért itt is dolgozni kell. Mi megfelelő szolgáltatást nyújtunk, ügyfélszolgálattal a hét mindennapján, az ügyfélnek pedig annyi a dolga hogy pontosan ott fogadjon ahol kell, azt fogadja amit kell, és ne legyen sem mohó sem türelmetlen. Egy teljes szemléletformálásra van szükség, hogy a szerencsejátékosból profi sportfogadóvá váljon valaki. ( volt is egy ilyen projektünk, ha a blog menüpontban rákerestek a “kiképzés” szóra akkor előhozza azokat a cikkeket amikben egy teljesen új, “zöldfülű” fogadót tanítottunk meg és vált belőle nyereséges játékos, de a jelenlegi cikk alá is belinkeljük majd ) 

A jövedelmező sportfogadás voltaképp matematika és sportanalitika valószínűségszámítással. Megfelelő találati arányt kell elérni olyan átlagszorzóval, amivel a vesztes fogadások ellenére is profitban lehet zárni. Mi elvégezzük az oroszlánrészét a munkának, a fogadóknak pedig csak annyi a dolga hogy kövessék az instrukciókat.

Hogyan kalkulálhatsz a bevételt illetően?

Ez egy komplex kérdés, de igyekszünk tömören megválaszolni, de egy kicsit még tarts ki, még van hátra egy-két fontos infó. 😉 A sportfogadást két részre lehet osztani: Vannak az Európai irodák és vannak az Ázsiai irodák. A tippeket szintén két nagy csoportba osztjuk, vannak a kis ligás és nagy ligás tippek. Az Európaiakon mindenre lehet fogadni, tehát egyaránt a kis és nagy ligásokra is, míg az utóbbin csak nagy ligásra. ( persze lehetnek némi átfedések de ez egy alapvetés )

A különbség a kétféle csoporttípus között az, hogy a kis ligásnál sok tipp érkezik és rendszerint csak az Európai irodákban lehet fogadni(ilyen például a Bet365, Unibet stb ) míg a nagy ligásokat lehet Ázsiain. ( ilyen iroda például a Pinnacle, Sbobet, Dafabet, 18bet stb. ) A kis ligások esetén a sok tipp miatt – és mert az irodák kevésbé ismerik a reális esélyeket – sokkal nagyobb profit érhető el egységnyi idő alatt, viszont ezeket maximum 25 euróval célszerű fogadni és idővel limitálni fogják a fogadószámlát. Ezzel szemben a nagy ligásokat kvázi bármekkora téttel lehet fogadni és nincs korlátozás, de itt egységnyi idő alatt kisebb a hozam, nehezebb profitot elérni a tippadóknak és a sportfogadás során előforduló variancia is magasabb, azaz többször jelentkeznek negatív szériák, így a tétkezelésnél is célszerű körültekintően eljárni. 

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy szépen haladjon a ranglétrán és fokozatosan jusson előrébb, még akkor is, ha egyébként nagyobb tőke áll rendelkezésére. Azaz mindenki kezdjen Európai irodában fogadni és építsen ki egy akkora tőkét, amivel már megfelelő profitot tud elérni Ázsiai irodákban is. De mindaddig az Európaiakra kell koncentrálni, amíg csak lehet. Sokan azonban – helytelenül – nem halmozzák fel a nyereményt és nem gondolnak a jövőre, hanem hónapról-hónapra utalják ki a nyereményt és addigra, amikor már nem tudnak használni csak ázsiai irodát nem marad nagyobb tőkéjük, mint amivel elkezdték a fogadást. Ebből kifolyólag mindenkinek azt javasoljuk, hogy folyamatosan építse a tőkéjét, érjen el több ezer eurót, hogy legyen miből ázsiai irodában fogadni. Ha nem muszáj, akkor ne vegyél ki idő előtt belőle. 

Minden csoport leírásában láthatjátok, hogy mekkora a havi átlagos hozam amivel kalkulálni lehet. Viszont ne felejtse el senki, hogy a sportfogadás során 55-60%-os találati arány mellett érünk el rendszeres profitot és ez bizony váltakozó sorrendben következik. Van olyan hónap amikor efölött végzünk és van olyan, amikor alatta. Például ha az egyik csoportnál 10 tét az átlag, akkor legalább három-négy hónapig követni kell, és az időszak után le kell osztani a teljes nettó nyereményt a követett hónapok számával, mert akkor fog kijönni az átlag bevétel. Azaz lesz olyan hónap amikor 15 tét profitot érünk el és lesz olyan amikor ötöt mondjuk. sőt, lesznek negatív hónapok is – bár kis ligásoknál ez azért ritka, mondjuk évente 2-3 alkalommal fordul elő. Fontos, hogy ne napról-napra vizsgáld az egyenleged, mert vagy mohó leszel és megrészegít a rövid távon jött siker vagy egy negatív sorozat után azt gondolod, hogy nem jók a tippek és inkább nem teszed őket. Pedig nem erről van szó, csupán egy mérkőzés kimenetelét nagyon sok dolog befolyásolhatja. Egyrészt rövid távon közbeszólhat a szerencse, másrészt bírói döntés, mérkőzés közbeni sérülés lehet stb stb. 

Ha az olvasottak után úgy érzed, hogy szeretnél velünk tartani és maradtak kérdéseid, akkor az alábbi forrásokat feltétlen olvasd el légy szíves és ha utána is maradtak kételyek/megválaszolatlan kérdések akkor e-mailben ( ne a közösségi oldalakon kérlek ) vedd fel a kapcsolatot velünk és segítünk. 

https://protipsters.eu/2019/08/05/utmutato-a-professzionalis-sportfogadashoz/

https://protipsters.eu/2019/02/25/milyen-penznemet-valasszak-mivel-es-hogyan-vegyek-le-penzt/

https://protipsters.eu/legy-profi/