Írta: Lázár Zsolt
Olvasási idő: 10-12 perc

Ebben a cikkben egy rövid összefoglalót találhatsz azzal kapcsolatban, hogy a sportfogadáshoz miként kell viszonyulni. Megválaszoljuk a leggyakrabban feltett kérdéseket a hozzájuk tartozó legkedvezőbb döntésekkel.  

Ez a téma nagyon komplex, így lesznek utalások más cikkekhez, amiket szintén el kell olvasni ahhoz, hogy teljesen tisztán láss. Egy dolog azonban biztos:  Megéri ezekre az anyagokra időt szánni – legyél gyakorlott vagy kezdő fogadó – mert olyan információkat és tanácsokat tartalmaznak, amik nélkülözhetetlenek ebben a szakmában. 

A pénzügyivel kapcsolatban mindenki kiszámíthatóságra és jól tervezhetőségre vágyik.

 Ez mondhatni természetes lenne, viszont csak nagyon kevés ágazatban mondható el ez a fajta  nagyon pontos előre tervezhetőség. Legegyszerűbb példa erre a bankok esete: Fix hozamú befektetéseknél milyen a tényleges profit arány? Jó esetben pár százalékot biztosítanak hónapokra vagy akár fél évekre lebontva.. Már önmagában sem csábító az ajánlat, de ha ehhez még hozzávesszük az infláció mértékét és a különböző kezelési díjakat, akkor még tovább “szeletelik” a vágyott és kiszámítható bevételi forrásunkat…  

Úgyhogy először azt kell megérteni, hogy a profit ingadozik. Ez persze nem egyedi eset, ez nem csak a sportfogadásnál van így, hanem bármilyen egyéb területen. Az azonban biztos, hogy egységnyi idő  alatt nézve csak nagyon kevés helyen lehet befektetni a pénzt, ilyen profit mellett. ( Már ha egyáltalán van ilyen ) Illetve nem szabad elfelejteni azt, hogy a sortfogadás kvázi bárki számára elérhető. Nem kell tapasztalatokkal rendelkezned vagy a múltban komoly eredményeket felmutatni, hiszen ezeket megtesszük a szolgáltatásunkkal helyetted. Mi biztosítjuk az útmutatást és a megfelelő minőségű tippeket, neked pedig már csak követned kell azokat. A tőkét tekintve sincs nagy elvárás, hiszen már 50e Ft-tól elkezdhető a sportfogadás. ( kis ligás csoport esetén) 

A cikk folytatásában lépésről-lépésre átvesszük a fontosabb kritériumokar és a hozzájuk tartozó gyakran előforduló kérdéseket / tévhiteket. 

1. Lépés 

“A Feltételek megteremtése”

A legtöbben egyből a tippek fogadására gondolnak első lépésként, holott ez koránt sincs így. Először a pénzügyi háttérnek kell meglenni.. Az összeget tekintve minimum 50e Ft-tól ajánljuk az kezdést, ( kis ligás csoport esetén )  mert alatta nem érné meg fogadni, hiszen a szolgáltatás előfizetési díja sem térülne meg, vagy éppenhogy visszajönne. Ha pedig nem tudsz kis ligás csoportot követni csak nagyot, akkor pedig olyan 100e Ft körüli összegtől javasoljuk.(Fontos megérteni azt, hogy ezek a minimum kezdő tőkék hoznak ugyan profitot, de értelemszerűen az elvárásainkat is ehhez kell igazítani. Ha több profitot szeretnél akkor nagyobb bankrollra van szükséged!)  Ha a megfelelő tőke rendelkezésedre áll, akkor már csak egy internetes pénztárcát kell regisztrálni a megfelelő pénznemet kiválasztva, majd befizetni rá. Minden sportfogadáshoz kapcsolódó tranzakciót ezen keresztül kell lebonyolítani, mert ezáltal érhetőek el a legoptimálisabb feltételek. 

Kapcsolódó cikkek:

https://protipsters.eu/2019/02/25/milyen-penznemet-valasszak-mivel-es-hogyan-vegyek-le-penzt/

https://protipsters.eu/2018/10/23/nagy-ligas-csoportok-vs-kis-ligas-csoportok/

Gyakori problémák: 

   *Ha valaki nem használ internetes pénztárcát. 

   *Rossz pénznemben fogad

Az internetes pénztárca azért kell, hogy minél gyorsabban tudjuk mozgatni a pénzt, biztonságos keretek között.. A megfelelő pénznem pedig a legkedvezőbb pénz levételt biztosítja, illetve sok irodában nem lehet Forint pénznemet használni.  Az internetes pénztárca egy olyan dolog, amit minden iroda elfogad(minden normális iroda) és könnyedén tudunk hozzáférni a “ropogós élvezetekhez”. Viszont több problémával is találkoztunk, ami ennek a fenti kritériumnak a felülbírálatából származott. Például volt aki többféle befizetési módot használt az adott irodánál ( ráadásul az egyik egy olyan volt, aminél bizonylatot kap az ember papír formában, amit nyilván meg kellene őrizni.  ) és ezzel nagyon sok extra levelezést és munkát kreált magának, hogy verifikálni tudja a számláját. Volt olyan ügyfél is aki régen kis tőkével kezdte Európai irodákban a fogadászt és sikerült felduzzasztania azt, azonban mivel nem hallgatott ránk és nem a megfelelő pénznemben fogadott, ezért hiába szeretett volna fogadni az ázsiai irodákban(bróker iroda), mert ott nem tudott Forintban fogadni. Ekkor mit tehetett? – Átváltotta a pénzének egy jelentős részét, rosszabb feltételek mellett, mintha már a kezdetekkor hallgatott volna ránk.. 

2. Lépés 

“Iroda regisztráció, tipp értelmezés, tétkezelés, keresés”

Mindig a részletes  csoport leírásokban olvashatóak  a fentiek. ( A VIP TIppadók menüben)  Azonban nagyon kellemetlen az, hogy sokan el sem olvassák ezeket.  Ez különösen sajnálatos, hiszen ez az egyik legalapvetőbb dolog, ami  nélkül nem lehet követni egy csoportot. Senki se feledje azt, hogy ez egy befektetés , amit szigorú szabályok között kell követni.  Nagyon nagy mértékben változtatja meg a profitot, ha ezt elmulasztják. A megfelelő iroda lehetővé teszi azt, hogy profitot érjünk el az ajánlott oddson vagy akörül, a tippek értelmezése azt biztosítja, hogy  nem fogadsz helytelenül, a tétkezelés pedig felkészíti a tőkéd egy negatív időszakra is. Ha pedig megtanulsz helyesen keresni akkor szó szerint másodpercek alatt fogsz tudni fogadni! ( ez nagyon nem mindegy kis ligás tippek esetén, ahol gyorsnak kell lenni ) 

Kapcsolódó cikkek:

https://protipsters.eu/legy-profi/

https://protipsters.eu/2018/06/18/a-legnagyobb-hibak-amiket-elkovethetsz-a-sportfogadasban/

https://protipsters.eu/hogy-talaljunk-meg-egy-tippet-minel-gyorsabban/

https://protipsters.eu/2018/10/11/link-nincs-a-tippek-melle-viszont-cserebe-van-kereso-funkcio/

Gyakori problémák:

   *Lusta valaki  ahhoz, hogy a megfelelő irodákat használja

    *Eltérés a  tétkezelésben 

Talán ez a kettő a leggyakoribb hiba, amit a fogadók egy jelentős része elkövet.  Szinte már megszámlálhatatlanul sok e-mail jött azzal kapcsolatban, hogy “xy” “névtelen” – kínálattal  nem rendelkező – irodában fogadnak egyesek és hogy nem találják a tippeket.. A válasz: Feketén fehéren le van írva, hogy hol kell fogadni, és pont. Persze, ilyenkor jönnek a reakciók: “De hát nekem nem tetszik a kezelőfelülete, ezt még nem ismerem,  nincs magyar nyelv stb. stb. Egy dolgot meg kellene érteni, mégpedig azt, hogy az irodákat NEM SZERETNI KELL, HANEM HASZNÁLNI! Továbbra se felejtsük el, hogy PÉNZRŐL van szó! Nem a kényelem vagy a személyes preferencia a fő szempont, hanem hogy minél több profitot érjünk el!  Tehát lényegtelen, hogy te melyik irodákat szereted, ha megvan határozva, hogy melyeket kell használni. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a részletes csoport leírásnak megfelelő irodákat használod. Az angol tudás is egy érdekes kifogás, hiszen nem kell egy nagy angol tudás az irodák használatához, így ez is inkább csak egy “kényelmi kifogás” +  mivel az internet korát éljük, ezért pillanatok alatt lefordítható akár egy hivatalos levél is magyarra, amivel nagyon jól meg lehet érteni a tartalmát. Persze ez fordítva is működik, és ha tőmondatokat fordítunk , akkor érthető lesz az iroda ügyfélszolgálatának és segíteni fognak. Nem arra kell törekedni, hogy irodalmi nyelvezettel szülessenek ezek a levelek, vagy hogy 1000 szóból álljanak, hanem hogy tömör, lényegretörő, és érthető mondatok képezzék. 

3. Lépés 

“Mentális felkészültség, profihoz illő gondolkodás”

Valójában úgy volt, hogy csak ezzel a témával foglalkozunk ebben a cikkben, de mivel  tényleg annyira komplex ez a szakma, ezért bevezetésként fel lett vázolva pár nagyon fontos  dolog, ami kvázi erre épül. A “mentális felkészültség” alatt a tétkezelés helyes betartását értjük a gyakorlatban.  Persze, unalmas dolognak tűnhet az állandó “duma”, miszerint “tartsd be vagy elbukod a pénzed “ és hidd el, hogy nekünk sem okoz túl nagy örömöt, hogy mindig fel kell rá hívni a figyelmet.  

Gyakori problémák: 

   *Felülbírálás. 

   *Rövid távon gondolkodás

Leginkább haladó sportfogadóknál látjuk azt, hogy egyre nehezebbé válik a szabályok betartása. Egyesek pár nyerő fogadás után  “túl okossá válnak” és vagy rá googliznak az interneten pár “csodát” ígérő szolgáltatásra, amivel kiegészíthetik az általunk nyújtott tippadók profitját, vagy pont ellenkezőleg, saját  maguk válnak “szakértővé” és hajthatatlanok lesznek. A tanácsainkkal teljesen szembe mennek, 180 fokkal elfordulnak azoktól. És hát mi ennek a vége? – Az, hogy valóban elbukják a pénzt, mert az első két lépést újra meg újra elrontják, így szép lassan elaprózódik a munkájuk.  Mondhatni így válnak profi fogadókból szerencsejátékossá, akiket hajt a pénz iránti vágy, csak hát az amatőr hibáknak köszönhetően egyre távolabb kerülnek a kitűzött céltól. Valójában nem akkor leszel profi, amikor képes vagy annyi pénzt keresni amivel bátran henceghetsz bárkinek, hanem akkor, amikor a sok  csábítás ellenére képes vagy az eredetileg lefektetett szabályok szerint “játszani” . A sportfogadás pozitív/negatív szériákból áll, ezt el kell fogadni. Ez egy olyan alapvetés, mint a való életben az, hogy levegőre van szükségünk. Lehet ezt szeretni / nem szeretni, de ha benne vagy a folyamatban, akkor el kell viselni, hogy ez a része. Egy profi tippadó 65% körüli találati aránnyal rendelkezik, vagyis ha veszünk egy hosszabb távot, mondjuk 1 000 tippet, akkor  650 válik nyertessé, a többi pedig vesztes lesz . Viszont ezek teljesen váltakozó időszakokban jelennek meg. Vagyis lesznek nagyon erős hónapok és brutális sorozatok és lesznek gyenge hónapok és negatív sorozatok. Túl gyorsan hozzá lehet szokni a brutálisan jó sorozatokhoz és ha jön egy negatív, akkor felvetődik rendszerint a kérdés, miszerint “mi lett a tippadóval? – Hát ezek rossz tippek!!” A válasz pedig az, hogy: NEM! A tippek nem rosszak, mert mindegyikben érték van. Olyan partnerektől akik valóban bizonyítottak és nem kevés teszten kellett átmenniük, hogy Balázs  valamelyik csoportba betegye őket. Egy mérkőzés kimenetel nagyon sok dolog függvénye; lehet akár bírói döntés, kiállítás , rossz forma, játékosok közötti összhang hiány stb. Vagyis hiába van minden tippben érték, akkor sem válik mindegyik nyertessé. Viszont ha mindig az esélyekre fogadunk, akkor hosszú távon profitálunk! 

Itt jutottunk el arra a pontra, hogy mégis mekkora távon érdemes vizsgálni az eredményeket?  – Ez csoport függő teljesen. Például kis ligás csoportoknál jóval csekélyebb a variancia, mint a nagy ligásoknál. Azaz ritka, hogy  egy negatív széria sok tippen keresztül tartson, a pozitív/negatív sorozatok itt jóval kiegyenlítettebbek. Kis ligásnál már az is nagy szó, ha nem tudjuk profitban zárni az adott hónapot, a  veszteséges hónapok pedig “csoda számban mennek” ( persze egy kis túlzással, hiszen itt is be kell tartani a tétkezelést ) Ez azért van, mert a kis ligás tippadóknak könnyebb dolguk van. Azoknak a mérkőzéseknek a reális esélyeit sokkal nehezebben és pontatlanabbul találja el az iroda, mint a nagy ligásoknál.  Illetve a tippmennyiség is változik, hiszen az első csoportnál havi 100-150-200 tipp is érkezhet, addig az utóbbinál ez inkább olyan 50-70 körüli, vagyis több tippel értelemszerűen nagyobb profitot lehet elérni., legalábbis ilyen különbségek esetén biztosan. Konkrétan a számok nyelvén szólva: Fél és egy éves távlatokban rajzolódik ki a megfelelő profit arány. Nagyobb ligás csoportoknál inkább egy, kisebbeknél pedig már fél év is elegendő körülbelül. Vagyis ha  vesszük ezeket az időtávokat és a teljes nettó profitot leosztjuk a hónapok számával, akkor kijön az az átlagprofit, ami a csoportok leírásában olvasható. A legtöbben 1-1.5 hónapokból akarnak kiindulni, de ez egyszerűen nem így működik, nem ad tiszta képet ha így vizsgáljuk. Sőt, előfordult már olyan eset is, amikor az illető e-mail formában jelezte, hogy nagyon nem stimmel az elért profitja a tippadóéhoz képest. Alapból nem is lenne abból probléma, ha van valamekkora különbözet, hiszen pontosan a tippadók profitját nem lehet mindig elérni, viszont akkora különbsége volt a vizsgált időszakban, ami szinte már felfoghatatlan.  Több, mint 30 tétes!! durván jól sikerült hónapban hogyan lehet valaki mínuszban? – Tettük fel a költői kérdést, kidülledt szemekkel. A válasz pofon egyszerű volt, hiszen tüzetesebben megvizsgálva az előzményeket láthattuk, hogy tele voltak saját fogadásokkal , nagyon alacsony oddsokkal és megannyi kihagyott tippel… Itt visszaköszön a fenti két lépés teljes figyelmen kívül hagyása, de amiért mégis ide írjuk ezt a példát, az csak most következik. ..Miután meghatároztuk az új fogadási modellt és tüzetesen leírtuk, hogy mit / hogy kell csinálni, úgy tűnt hogy minden rendben , a “feladat elvégezve”. Viszont rá egy – másfél hétre jött az újabb levél, amiben szintén  kérdések merültek fel.:“…Már több, mint egy hónapja követem a csoportot és 1.5 HETE mindent betartok, de nem jönnek az eredmények” – !! 1.5 HETE !! tart be mindent, de nem jönnek az eredmények… Ez egy meglepően szélsőséges esetnek tűnik, de nagyon sok embernél előfordul. Talán itt van a legtöbb tennivalónk nekünk is, hogy minél szélesebb körben felkészítsük ezekre a fogadókat. 

Láthatjátok a weboldalon ( akár a kifotózott képek alapján, akár az ingyenes csoport alapján, akár a vélemények alapján ) hogy  érték van ezekben az írásokban, tapasztalat és jószándék. Nem csak a jó tippektől leszel profitban ezt ne felejtsd el… Lehet szembemenni az árral és  az itt olvasottaknak ellentmondani, de abból garantáltan nem sül ki semmi jó. Egy kitaposott ösvényen kell haladni, ami valóban működik. A ProTipsters valóban az a szolgáltatás ami MINDEN előfeltételt megteremt. Az ügyfelek dolga csupán annyi, hogy megfogadják a tippeket.  Persze azt is tudjuk, hogy egy negatív időszakot nehéz kezelni , főleg ha rég volt már utoljára. Nagy ligások esetén ( illetve több csoport követésekor ) ildomos kisebb tétméretet használni. Plusz ha tudod magadról azt, hogy nagyon nehezen kezeled még az esetleges ingadozásokat, akkor különösen fontos ez az önreflexió, mivel nagyon sok hibát el lehet követni ha nem így cselekszel.  Több sportfogadó is van a környezetünkben, akiknek személyesen mutattuk be ezt a szakmát ( például egy beszélgetés, sörözés, találkozás alkalmával) amiből az következik, hogy az internetes levelezéseken túl személyes kapcsolat is létrejött. Kvázi – gondolhatnánk azt – hogy még kevesebb arra az esély, hogy elrontanak valamit, hiszen “ellenőrizve” vannak. Pedig ez nagyon nincs így.. Még ilyen keretek között is teljesen mást csinálnak sokszor.  Legjobb példa erre az az eset, amikor 1.5 hónap után abbamaradt egy nagy ligás csoport követése, mert körülbelül 5 tét mínuszban volt a csoport. Na és mit ad Isten, mi történt? – Hát jött egy 10 tétes brutál jó sorozat. Na és mikor?? – Hát persze akkor, amikor már “el lett könyvelve” rossz csoportnak és nem volt fogadva. Úgyhogy különösen nehéz ellenállni a csábításnak, de a szabályokat követni kell, máskülönben nem leszel sikeres. 

Kapcsolódó cikk:

https://protipsters.eu/2019/04/08/kikepzes-8-1000e-profit-felett/

4. Lépés 

“Szintlépés, még több profit, limitálás, csak bróker”

Talán mi sem fogalmaztunk mindig egyértelműen, de az ázsiai irodák(illetve a bróker iroda) célja nem az, hogy teljesen kiváltsa az Európai irodákat.  Nem is kell választani a kétféle iroda között, hanem használni kell mind a kettőt lehetőség szerint.

Gyakori problémák: 

   *Teljesen átállni brókerre  

   *Rossz profit célok

A kiindulópont ennél a témánál az, hogy az európai irodák “rosszak” és galád módon “lmitálják a tétméretünket, ha sok pénzt nyerünk, így minél hamarabb ott kell hagyni őket. – VISZONT EZ ÍGY TÉVES!  Nem erről van szó.. 

Kis ligás tippekkel lehet egységnyi idő alatt a lehető legtöbb profitot elérni. Igaz, hogy a tétméretünk nem haladhatja meg a 30 Eurót ( a legjobbi inkább 25 Euró körül )   viszont nagyon stabilan hozzák az eredményeket. Ha gyorsan tudsz reagálni és lehetőséged van kis ligás tippeket fogadni ( vagy élő tippeket ) akkor miért is mennél át TELJESEN bróker irodára? – Hát értelmetlen lenne, hiszen pénztől fosztod meg magad. 

Ha betartod a leírtakat akkor egy Bet365 számlából kihozhatsz 2 000 – 5 000 Euró TISZTA PROFITOT. Azért ez nem kevés pénzt.. Ha pedig limitáltak, akkor mi történik? Mosolyogsz egy jót, kiutalod a pénzt majd vagy fogadsz rajta továbbra is ( hiszen még használható!! ) vagy / és szerzel egy másikat, amivel szintén fogadsz és indulhat előről a profit vadászat. 

Általában 1 000 Euró körüli tőkétől jönnek az e-mailek, hogy “teljesen ott hagyom a Bet365-9t mert több profit kell” Csak számolgassunk egy kicsit:  Brókeren milyen tippeket lehet tenni legnagyobb részt? – Nagy ligásokat. ( illetve az élő tippek egy részét ) 

Mekkora az átlagprofit egy nagy ligás csoportnál? – Körülbelül 7-8 tét. 

Na és mennyi a kis lgiásoknál? – 10-20-30?   

Vagyis hiába mennél át 1 000 Euró körüli tőkével brókere, a tétméreteddel számolva közelében sem lennél azzal, mintha követnél kisebb ligásoka.  Illetve később is – ha már nagyon megnőtt a tőkéd – fogadhatsz az Európai irodáknál, hiszen 30 Euró körüli tétmérettel is baromi jó eredményeket lehet elérni.. ( Persze ildomos brókeren is fogadni mellette ) csak nem kell kizárni az egyiket a másik miatt! 

Természetesen a nagy ligás tippeknek illetve a Bróker iroda használatnak is megvannak az előnyei hiszen nagyobb téttel fogadhatunk és nem kell félni a limitálástól illetve egyes csoportoknál még lassabb reagálási idő is belefér. Viszont ennél már sokkal profibb hozzáállás kell hiszen okosan kell meghatározni a tétméretet a bankrollhoz képest, még jobban kell figyelni a szabályok betartására, és el kell fogadni hogy a variancia itt bizony nagyobb lesz mint korábban. Igaz a profit kisebb lesz mint a kis ligásoknál de ne feledjük hogy ezt viszont negyed annyi munkával érjük el. Tehát mindegy hogy kis vagy nagy ligás csoprotot követünk hiszen mindegyikkel jó profitot tudunk elérni, viszont nagyon fontos hogy megfelelően kezeljük az ezekkel kapcsolatos szabályokat és elvárásainkat is reálisan határozzuk meg.

Kapcsolódó cikkek:

https://protipsters.eu/2019/07/09/1667266ft-5126e-profit-53-nap-alatt/

https://protipsters.eu/2018/10/04/a-kis-ligas-tippek-fogadasanak-modszere-avagy-hogy-hozzuk-ki-a-legtobb-profitot-a-bet365-fogadoirodabol/

https://protipsters.eu/2018/09/14/hogyan-regisztraljunk-es-hasznaljunk-uj-bet365-szamlat-ha-limitaltak/