A legfőbb oka annak hogy valaki sikertelen a sportfogadásban az hogy nem megfelelő tétkezelési stratégiát választ illetve túl alacsony bankrollal vág neki ennek a tevékenységnek.

Tudom hogy erről már többször írtam cikket vagy blogbejegyzést, de most egy kicsit más szemszögből vizsgáljuk meg ezeket. Persze az sem árt, ha ezekkel a nagyon fontos lépésekkel mindenki tökéletesen tisztában van, hiszen még akkor is lehetsz veszteséges ha a legjobb tippeket fogadod meg és valójában profitban kellene lenned.

Most első körben az optimális tétkezelésről lesz szó, de ennek bizonyos értelemben lehet előnyös és hátrányos tulajdonsága is. De erről kicsit később..

Nézzünk egy példát: 

A történet direkt van kisarkítva de a tanulság a lényeg! Az időtávok, a tétméretek, az elért profitok stb. mások is lehetnének de a cél, hogy mindenki megértse hogy mennyire fontos a megfelelő tétkezelés!

Mohó Béla bankrollja 50.000Ft és előfizet az egyik V.I.P. csoportunkra ahol az egyik legjobb tippadó tippjeit kapja meg. Megérkezik az első tipp, de Béla még óvatos, mert kicsit bizalmatlan, ezért a tippeket csak 500Ft-al fogadja meg. A hónap végére szép profitban zár ami több mint 10 tét azaz 5000Ft tiszta profitot ért el. Vagyis mégsem hiszen ha levonja az előfizetési díjat akkor pont 0-án van, de mivel ezt a hónapot csak tesztnek szánta, ezért mégis elégedett. Mivel már megvan a bizalom (habár a belső  hang azt mondja neki hogy: Ez lehetett szerencse is, légy óvatos!), ezért a következő hónapra már 1000Ft-os tétméretet választ, ami ugyan nem a bankrollja 3%-a de ha legalább ugyanazt tudja elérni mint előző hónapban akkor már elégedett lehet és jöhet a tétemelés. A hónap végére 15 tét profitot ért el ami már 15.000Ft, mínusz az előfizetési díj, azaz 10.000Ft tiszta profit. Mohó Bélus megállapítja: Nofene ez tényleg működik, végre nem vertek át!

Ilyen eredmények mellett Béla azt gondolja mit nekem 3%-os kötelező tétméret, én már fogadhatok 3000Ft-al is nem baj ha kicsit több.(duplája az ajánlott tétméretnek azaz 6%..!!) A tippek szinte sorozatban nyernek, és pár nyertes tipp után M. Béla felemeli a tétméretet 5000Ft-ra, majd kis stagnálás kis nyereség, és a hónap vége előtt Béluci már 10.000Ft-al fogad. A profitja ekkor már 50.000Ft, azaz 100.000Ft a bankrollja. Béla gondolkodik, és eldönti hogy ő bizony már nem fog többet dolgozni, csak fogadni akar. Mert ha felemeli a tétméretet 20.000Ft-ra akkor már dől a lé. Béla azt tervezi, hogy ezt a hónapot még megtolja és következő hónapban még egy csoporttal még több profitot fog elérni. Ezután felmegy a használtauto.hu-ra és kinéz magának egy tűzpiros ferrarit. Igen ám, de most ez a hónap nem indul olyan jól.. Vesztes az első három tipp! Mohó Béla eddig elért profitja bizony oda lett. De Béla optimista hiszen a korábbi hónapokban dőlt a lé, biztos ez csak egy kis balszerencse, ezért nem változtat a tétméreten, hiszen mielőbb vissza szeretné nyerni az elveszett profitot, és kis téttel az akár több hónapba is telhet. A következő tipp nyertes, és Béla megnyugszik hogy jól döntött. A hónap első felében a tippadó csak oldalaz majd a hónap közepén jön egy kisebb vesztő sorozat ahol Mohó Béla barátunk lenullázza magát és elveszíti a teljes bankrollját. 

Ekkor Béla felháborodik! Már megint átvertek! Azonnal ír is a supporntak hogy milyen sza.. rossz a tippadó, és hogy nem erről volt szó! Ekkor kiderül hogy Béla barátunk ugyan egy betűt nem tartott be a kötelező szabályokból, és ez bizony teljes mértékben az ő hibája. Persze a hónap végére a tippadó 7 tét profitba tornázta fel magát. Azaz ha Mohó Béla neve Bankrollmenedzsmentetbetartó Béla lett volna akkor most szép profitban lenne és mostanra már megduplázta volna a tőkéjét, és vidáman várná a következő hónapokat!

Hogy mi a tanulsága ennek a történetnek? Csak annyi hogy Béla irreális elvárásokat támasztott, türelmetlen volt és mohó, plusz nem követte a leírt szabályokat.. Tehát nem a tippadó volt a rossz (függetlenül attól hogy a sztori szólhatna akár egy évről is ahol veszteséges hónapok is vannak), vagy a szolgáltatás, illetve nem is a balszerencse hibája. Bizony több olyan dolog van amivel a profitot veszteségbe tudja fordítani valaki vagy épp le tudja faragni. Emiatt kell az általunk javasolt cikkeket átolvasni a szabályokat és a stratégiát betartani 100%-ban. Sokan most azt gondolják hogy: Dejó hogy én mindent betartok! – Nem akarok elkeseríteni senkit de a többség valamilyen formában nem azt, vagy nem úgy csinálja a dolgokat ahogy kellene, annak ellenére hogy tökéletesen meg van győződve arról hogy mindent szó szerint követ. Persze ez a legtöbb esetben nem okoz tragikus veszteségeket de ennek ellenére ez probléma, és később még nagyobb gond lehet belőle. 

Sajnos ez a sztori (többször) megtörtént eseményeken alapul! Ezért mindenki vonja le a tanulságot és figyeljen oda mit és hogyan tesz a jövőben.

Optimális tétméret:

Ugyan a weboldalon, a csoportoknál azt láthatjátok hogy a kötelező tétméret 3% (Azoknál a csoportoknál amelyek kis ligásnak számítanak, ott a tét maximuma forintosítva is van ami 10.000Ft. Ennek az okát már sokszor leírtam, ha esetleg nem tudod akkor keresd meg az első blogbejegyzést a weboldalon /https://protipsters.eu/blog/ görgess az oldal aljára és bal oldalon addig kattintgass a “régebbi bejegyzések” szövegre amíg megtalálod az első oldalt/ majd ezután olvasd végig az összes bejegyzést az utolsó oldalig.) Illetve vannak olyan csoportok ahol a tippadó több tétméretet küld de az átlag tétméretünk ott is nagyjából 3% lesz. 

Ennek ellenére nem ez az optimális tétméret, főleg nem úgy ha havi szinten (vagy sűrűbben) újraszámoljuk a tétméretünket a bankrollhoz képest. 

Miért ez a 3% szerepel mégis a weboldalon? Ha nagyobb %-al fogadnánk akkor jelentős mértékben növelnénk a kockázatot és egy gyengébb időszak alatt veszélyeztetnénk a bankrollunkat, és ilyen időszak bizony minden tippadónál előfordulhat. 

Ha 3%-nál kisebb tétméretet választunk, akkor a kockázatot csökkentenénk de ezzel együtt a profitunk is csökkenne, és mivel a legtöbben kisebb bankrollal rendelkeznek emiatt a kis profit miatt nem érné meg annyira “dolgozni” vele. Tehát a legtöbben úgy fogadnak hogy kiszámolják a bankrolljuk 3%-át majd a hónap végén újraszámolják és úgy mennek neki a következő hónapnak. Ezáltal folyamatosan növekedik a tőke és a profit is a tétméret növekedésének köszönhetően. Viszont az előbb írtam hogy a legjobb tippadóknak is van gyenge hónapjuk, igaz ez a kis ligás csoportoknál annyira nem probléma, mert ott általában ez annyit jelent hogy kis profitot érünk el illetve nagyon ritka esetben kisebb veszteség fordulhat csak elő. Kis ligáknál ezért ez jól működik, viszont mivel védenünk kell a fogadószámlánkat nehogy az iroda belimitálja a tétméretünket, ezért egy bizonyos mértékű bankroll elérése után be kell maximalizálnunk a tétméretünket 8-10.000Ft-ban. Itt viszonylag gyorsan ezzel a tétkezelési stratégiával szép profitot tudunk elérni. Sokan ekkor kezdenek el komolyabban gondolkodni a nagyobb ligás csoportok követésében. 

Ekkorra a többség viszonylag már nagyobb bankrollal rendelkezik, de itt már okosabban kell megválasztani a tétméretet. Ugyanis a nagy ligás csoportoknál nagyobb az ingadozás és valamivel gyakoribb is. Tehát ha van egy jó hónapunk ahol a profitunk 7 tét volt, ami után növeljük a tétméretet az aktuális bankrollhoz, majd ha pl. következik egy gyengébb hónap -7tét veszteséggel akkor hiába volt 7plusz 7minusz ami 0profit, mivel a második hónapban a tétmértünk nagyobb így veszteségben zártunk. 

Tehát a nagy ligás tippeknél célszerűbb fix tétméretet választani, és a 3%-os tétméret helyett kisebbet alkalmazni. Miért? Mert ha kisebb tétekkel fogadunk akkor egyrészt nem fogunk aggódni a hullámvölgyek miatt iletve a gyakoribb ingadozás miatt nem fogjuk faragni a profitunkat azzal hogy a rossz időszakokban a nagy tétmérettel megyünk bele a jó időszakokban pedig kisebb tétmérettel. Így nem fogunk eltérni a javasolt stratégiától és így szép profitot érünk el hosszú távon. Természetesen a profit nagyságát itt már nagyban befolyásolja a bankrollunk mérete is. Erről fog szólni a következő blogbejegyzés.