A weboldalon a Légy profi résznél olvashattok a helyes tétkezelési stratégiáról. Ebben a posztban pedig egy kicsit részletesebben megnézzük hogy mikor milyen megoldás a legoptimálisabb.

Aki nem menedzseli megfelelően a fogadó tőkéjét, annak bizony csak egy fele vezet az út, mégpedig a veszteség felé. A legtöbb tippmixesre ez jellemző, mivel ők úgy fogadnak, hogy épp mennyi van a pénztárcában és megteszenek valami jó tutit, egyszer ezerrel egyszer 5000el vagy többel épp hogy milyen a “megérzés”.

A profi sportfogadás alapja a megfelelő tétméret használata.
Ha túl kicsi a tétméret akkor bizony az elérhető profit is alacsonyabb lesz. Azaz ha 100Ft-al teszünk meg minden tippet és elérünk 20tét profitot a hónapban, (ami már brutálisan jónak számít) akkor 2000Ft a profitunk. Ekkora nyereményért viszon szinte senki nem fog fogadni, mivel úgy gondolja hogy a ráfordított idő és energia nem éri meg.

Ha pedig minden tétet 25.000Ft-al fogadjuk és van 7 tét veszteségünk akkor 175.000Ft veszteségben leszünk ami durván egy havi fizetés. Ebben az esetben a tul nagy veszteség érzet miatt a fogadó elkezd pánikolni, és eltér az optimális stratégiától. Ami miatt pedig újabb veszteségeket generál.

Tehát ha nincs megfelelően kiválasztva a tétméret, akkor az komoly problémákat szülhet a későbbiekben. Mivel ha jó széria van és folyamatosan növekszik a bankroll akkor mindenki arra gondol hogy bizony növelni kéne a tétet, hogy még több legyen a profit. (Mohóság) Sokan ezt meg is teszik, majd amikor a jó széria után jön egy gyengébb időszak, akkor a legnagyobb téttel fognak beleszaladni, és tulajdonképpen a rossz szériát végig fogadják a nagy tétmérettel, holott az előző időszakban összességében az átlagtétük jóval kisebbre jön ki a folyamatos emelés miatt. Ezért sokkal rövidebb idő alatt elégetjük az addigi profitot ennek köszönhetően. Ha pedig gyengébb időszak van akkor arra gondolunk hogy bizony csökkenteni kellene a tétet mert nem szeretnénk annyit veszíteni. (Félelem) Ha ezt megtesszük és újra jó széria van akkor abba ismét a legkisebb tétmérettel megyünk bele. Azaz akár előfordulhat az is hogy a lejtemenetet mindig nagy téttel az emelkedőt pedig mindig kis téttel kezdjük, azaz a kis profitot a nagy veszteség követi. Tehát hiába nyernél a tippekkel egy rossz stratégia miatt veszteséges fogadó is lehet belőled. Ha tudnánk előre hogy egy-egy jó vagy rossz széria meddig tart akkor nem lenne szükség bankrollmanagementre sem. De nem tudjuk ezért szükséges!

Ha valaki kis ligás csoportokat követ mint pl. Héra, Artemisz, Zeusz, Aphrodité, ahol ritka a veszteséges hónap és a variancia is kisebb annak lehet használni a 3%-os tétméretet, és 1-2 havonta újra lehet számolni azt az éppen aktuális bankroll arányában. Tehát itt nem igen fordul elő hogy nagy téttel megyünk a bukoba kis téttel a nyerségbe mivel ezeknél a csoportoknál az esetek többségében profitban zárjuk a hónapot. Mégis lehet hibát elkövteni! Van aki hetente számolja újra a tétméretét mert jó sorozat van és csak növeli növeli növeli. Aztán meg a fogadóiroda azt mondja hogy belimitál mert tul sokat tul gyorsan nyertél ráadásul csak kis ligás tippekkel. Ha valaki nagyon kistétben fogad akkor 1-2ezer Ft-ről felmehet modnjuk 6500ig, de utána már nem kell ugrálni. Amúgy is 10.000Ft tétméret alatt kellene maradni hogy ne szúrjunk szemet a fogadóirodának. Ha valakinek nagyon kicsi a bankrollja annak muszáj olyan tétben fogadnia hogy normális profitot érjen el, de 3%-nál nem lehet több.

Ha pedig valaki nagy ligás csoportokat követ akkor nála a legoptimálisabb tétkezelési stratégia az ha a tétméret kevesebb mint 3%. Miért? Mert ha jön egy rosszabb széria az nagyon el tudja bizonyítani a fogadót, és fájó ha egy nagyobb darab hiányzik a bankrollbol, és azon kezd gondolkodni hogy ha ez tovább folytatódik akkor elveszhet az egész.
Pl.: 1-es fogadó bankrollja 3MFt és ő a bankrollja 0,5%-ával fogad ami 15.000Ft tippenként, ha veszít mondjuk 7 tétet az -105.000Ft, ami a bankrolljának 3,5%-a, azaz meg semm kottyan neki, nem fog stresszelni és úgyanúgy ugyanazzal a tétmérettel fogad tovább és nem foglalkozik a gyengébb időszakkal mivel nincs veszélyben a tőkéje. Viszont amikor jobb hónap van és nyer pl 10tét profitot akkor 150.000Ft a nyereménye.
Ha pedig a 2-es fogadó bankrollja 300.000Ft és 3% a tétmérete akkor az azt jelenti hogy a tippeket 9000Ft-al fogadja meg, és 7 tét veszteségnél az -63.000Ft ami a bankrolljának a 21%-a ez pedig már nagyon frusztrálo tud lenni. Viszont ha ő csak 0,5%-al fogadna ami 1500Ft, akkor 10tét profitnál nyerne 15.000Ft-ot aminél már úgy érezné hogy nem éri meg. Főleg akkor ha egy adott honapban csak pár tét profit van.

Tehát minél nagyobb %-al (tétmérettel) fogadunk annak arányában növekszik a kockázatunk is. Ezért minél nagyobb a bankroll úgy érdemes csökkenteni a tétméretet is. Aki viszont kis bankrollal kezd nagyobb tétméretet kell választania (max 3%) hogy megérje neki, de ez valamivel nagyobb kockázatot is jelent számára. Persze ha valaki hosszú távon minőségi tippeket követ nem azt jelenti hogy elveszíti a pénzét, hanem inkább azt hogy a rossz tétméret kezelés miatt nem fog tudni profitálni normálisan és egy idő után abbahagyja mivel nem jönnek a megfelelő eredmények.

Ha valaki vegyesen követ kis és nagyligás tippadókat is akkor természtesen lehet közelebb a tétméretünk a 3% hoz. De ne feledjük előfordulhat olyan is hogy a követett csoportoknál egyszerre lesz gyenge időszak ami nagyobb veszteséget is okozhat az adott időszakra. Mindig célszerűbb úgy tétet választani, hogy milyen tétnél van az a rossz sorozat, ami semmiképp nem okoz gondot. Nem pedig fordítva, hogy megnézzük menniyt szeretnénk nyerni átlagban havonta, és annak megfelelően választunk tétet, mert azt egy kevésbé jó széria nagyon könnyen átírhatja. Ezért ha okosan választunk tétméretet akkor nem fog meglepetés érni minket. Tudom hogy többen vannak olyanok akik kisebb bankrollal illetve téttel fogadnak, nekik nagyobb (max 3%) tétméret javasolt, de ők bátran követhetik valamelyik kis ligás csoportot ahol szinte minden hónapban szép profit érhető el. Majd ha megnőtt a bankroll utána lehet átértékelni a tétkezelési stratégiát, és nyitni a nagyligás nagytétes fogadások felé.

Befolyásoló tényező lehet az is ha például valaki nagyobb mennyiségű tippet fogad, illetve több csoportot követ. Például a Héra csoportban a hétvégére több mint 25 tipp érkezett, ha ez mellett még követtünk másik csoportot és 3%-al tettük a tippeket akkor bizony elfőrodulhatott néhány embernél az, hogy nem tudták az összes tippet megtenni. 33 tippnél már felkerül a bankrollunk 99%-a azaz ha ennél több tipp van függőben egyszerre, akkor az ezen felülieket már nem fogjuk tudni megtenni. Igaz a Héra csoportnál meg van határozva hogy egy tippet 2% vagy 3%-al kell megtenni (Amugy a Héra csoportban a tippek 90%-a 2%os tétméretet követel. A 2%os tétméret egyszerre 50 tipp elhelyzeését teszi lehetővé), aminél aztán arra tippelek hogy a fogadók 90%-a nem tart be, főleg az áprilisi durva nyerő hónap után.. Tehát összegezve minél több tippet teszünk annak arányában csökkentsük a tétméretet. A több tipp nagyobb profitot de nagyobb varianciát is okozhat, ezrét mindenképp arra törekedjünk hogy a tétméret meghatározásánál reálisak legyünk és a lehetőségeinknek megfelelően válasszunk!

ProTipsters ©